Відокремлений структурний підрозділ "Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету"
вул. Чуднівська, 101, м. Житомир, Україна, 10005, (0412)24-25-33, vsp.ztefk@gmail.com
(0412)24-25-34; +38(096)8621672(viber, telegram)
Директор: Губарєв Григорій Леонідович
Туризм
Код спеціальності | 242 |
Передумови | На базі 9- х та 11-х класів |
Форма навчання | Денна та заочна форма навчання |
Термін навчання | На базі 9-х класів –3 роки 5 місяців.; на базі 11-х класів – 2 роки 5 місяців |
Галузь знань | 24 Сфера обслуговування |
Спеціальність | 242 Туризм |
Освітньо-професійна програма | Туристичне обслуговування |
Освітньо-професійний ступінь | фаховий молодший бакалавр |
Актуальність професії
Туристичні подорожі – ефективна можливість сучасної людини переключитися, відпочити, оздоровитися, пізнати світ. Тому, індустрія туризму в усьому світі стрімко розвивається. Туристична галузь як в Україні, так і в світі потребує високопрофесійних кадрів. А це означає, що людина, яка обрала туризм своєю професією завжди зможе працевлаштуватися. Окрім того, робота в сфері туризму не тільки приносить дохід, а й дає моральне задоволення, нові знання, знайомства та яскраві подорожі. Конкуренція на ринку туристичних послуг досить велика. На даний час вимоги до кандидатів на посаду фахівця з туризму значно зросли. Роботодавці вимагають знань туристичних напрямків, іноземної мови, володіння навичками комунікації та наявність профільної освіти. Якісну професійну підготовку за напрямом «Туризм» у ВСП ЖТЕФК КНТЕУ забезпечують висококваліфіковані викладачі та кандидати наук.
Перспективність професії
Фаховий молодший бакалавр з туризму це:
- захоплююча та високооплачувана робота;
- можливість сучасно, по-новому організовувати роботу закладів туристичної галузі;
- знання етикету та специфіки обслуговування різних груп клієнтів;
- мефективне здійснення маркетингової діяльності у сфері туризму;
- перспектива кар’єрного зростання.
Професійні компетенції
Сучасний фахівець з туризму – це сучасна всебічно розвинена ділова особистість
Він повинен знати:
- правові основи діяльності туристичних підприємств;
- основні рекреаційні ресурси України і світу;
- основні принципи створення туристичного продукту;
- різноманітні види та форми туризму;
- основи підприємницької діяльності;
- основи психології, економіки, фінансово-господарської діяльності підприємства;
- правила складання кошторисів турів та екскурсій, тощо.
Повинен уміти:
- застосовувати на практиці знання з організації програми обслуговування;
- організовувати страхування туристів;
- працювати з туристичними документами;
- планувати, просувати і реалізовувати туристичний продукт.
Спеціальні дисципліни, які вивчають студенти:
- Культурологія
- Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
- Українська мова ( за професійним спрямуванням)
- Інформаційні системи та технології
- Рекреаційна географія
- Технологія і організація туристичного обслуговування
- Туристичне краєзнавство
- Організація екскурсійного обслуговування
- Основи менеджменту
- Основи маркетингу
- Організація готельного обслуговування
- Організація ресторанного обслуговування
- Географія туризму
- Туристичні ресурси України
- Організація транспортного обслуговування
- Спеціалізований туризм
- Організація спортивного туризму
- Професійний етикет
- Основи підприємництва
- Організація анімаційних послуг
- Основи музеєзнавства
Працевлаштування фахівців з туристичного обслуговування
Випускники коледжу можуть працювати на підприємствах, в організаціях та держустановах, що здійснюють діяльність у сфері туризму: туристичні агенції, екскурсійні бюро, інформаційно-краєзнавчі центри тощо).
Посади, які можуть обіймати фахівці з туризму:
- консультант з подорожей та організатор подорожей;
- інструктор із спортивного туризму;
- керівник туристичної групи;
- фахівець з туристичного обслуговування;
- консультант з подорожей;
- інструктор оздоровчо-спортивного туризму (за видами туризму);
- організатор подорожей (екскурсій);
- агент з організації туристичних подорожей (екскурсій);
- фахівець з розвитку туризму (за видами туризму);
- фахівець із туристичної безпеки;
- фахівець із спеціалізованого обслуговування;
- організатор туристичної і готельної діяльності;
- провідник (за видами туризму);
- екскурсовод.
Після закінчення навчання в коледжі випускники можуть продовжити навчання за ступеневою освітою у вищих навчальних закладах України, які готують спеціалістів за напрямом підготовки «Туризм», а саме: у Київському національному торговельно-економічному університеті та у Вінницькому торговельно-економічному інституті.
© 2016, 2024, Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж.