Відокремлений структурний підрозділ "Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету"
вул. Чуднівська, 101, м. Житомир, Україна, 10005, (0412)24-25-33, vsp.ztefk@gmail.com
(0412)24-25-34; +38(096)8621672(viber, telegram)
Директор: Губарєв Григорій Леонідович
СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «Харчові технології»
Код спеціальності | 181 |
Передумови | На базі 9- х та 11-х класів, на основі кваліфікованого працівника |
Форма навчання | Денна та заочна форма навчання |
Термін навчання | На базі 9-х класів –3 роки 5 місяців, на базі 11-х класів – 2 роки 5 місяців, на основі кваліфікованого працівника-1 рік 10 місяців. |
Галузь знань | 18 Виробництво та технології |
Спеціальність | 181 Харчові технології |
Освітньо-професійна програма | Виробництво харчової продукції |
Освітньо-професійний ступінь | фаховий молодший бакалавр |
Актуальність професії
У перехідний період розвитку нашої держави підготовка кадрів для ринкової економіки є однією з найважливіших соціально-економічних проблем. Сьогодні потрібні фахівці, здатні в стислі терміни вивести Україну на позиції розвинених країн світу. Це важливе завдання може бути успішно реалізоване при умові підготовки вищою школою високо компетентних, професійних конкурентноспроможних спеціалістів, здатних науково мислити та орієнтуватися у своїй практичній діяльності, приймати правильні рішення в тій чи іншій виробничій ситуації, креативно мислити. З урахуванням цих обставин необхідно докорінно змінити підходи щодо підготовки спеціалістів у галузі виробництва та технології.
Подальший розвиток харчової промисловості та ресторанного бізнесу в Україні тісно пов’язаний з широким впровадженням нових типів підприємств, сучасних технологій виробництва харчових продуктів, застосуванням економіко-математичних методів і автоматизованих систем управління.. Все це потребує підготовки фахівців широкого профілю з глибоким і різноманітним діапазоном знань.
Перспективність професії
Попит на послуги закладів ресторанного господарства постійно зростає. Підприємства ресторанного бізнесу потребують кваліфікованих фахівців з виробництва харчової продукції. Фаховий молодший бакалавр з виробництва харчової продукції це:
- цікава та різноманітна робота;
- можливість сучасно, по новому організовувати роботу закладів ресторанного господарства;
- творчий підхід при приготуванні та презентації кулінарної продукції;
- можливість розробляти авторські фірмові страви;
- перспектива кар’єрного зростання.
Професійні компетенції
Сучасний фахівець з виробництва харчової продукції – це всебічно розчинена особистість.
Він повинен знати:
- особливості ресторанного господарства, його задачі та перспективи розвитку;
- основи підприємництва та управлінської діяльності, економіку підприємств різних типів;
- новітні напрямки технології виробництва кулінарної продукції;
- організацію виробництва та обслуговування в закладах ресторанного господарства;
- сучасне устаткування підприємств харчування;
- основи стандартизації, контроль якості продукції та правила виробничої санітарії.
Повинен вміти:
- проявляти самостійність, принциповість та творчий підхід до роботи;
- готувати та презентувати кулінарну продукцію;
- організовувати виробництво закладів ресторанного господарства;
- аналізувати проблеми та прогнозувати результат;
- приймати рішення в умовах сучасного виробництва.
Спеціальні дисципліни, які вивчають студенти:
- Організація виробництва в закладах ресторанного господарства
- Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства
- Технологія виробництва кулінарної продукції
- Процеси та апарати харчових виробництв
- Санітарія та гігієна
- Основи стандартизації, контролю якості харчової продукції
- Основи підприємництва та управлінської діяльності
- Устаткування закладів ресторанного господарства
- Сучасні наукові напрямки в харчуванні
- Основи електротехніки
- Технічне креслення
- Іноземна мова за професійним спрямуванням
Працевлаштування фахівців з виробництва харчової продукції
Випускники коледжу можуть працювати в таких підприємствах:
- Кафе, бар, ресторан, їдальня;
- Їдальня при дошкільному навчальному закладі;
- Кулінарні цеха торговельної мережі.
Посади, які можуть займати фахівці з виробництва харчової продукції
- Технік-технолог з виробництва харчової продукції;
- Офіціант;
- Метрдотель;
- Кухар;
- Виробник харчових напівфабрикатів;
- Кухар дитячого харчування.
Після закінчення навчання в коледжі випускники можуть продовжити навчання за ступеневою освітою у вищих навчальних закладах України, які готують спеціалістів за напрямом підготовки «Харчові технології», в першу чергу в Київському національному торговельно-економічному університеті та у Вінницькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ.
© 2016, 2024, Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж.