Відокремлений структурний підрозділ "Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету"

Відокремлений структурний підрозділ "Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету"

вул. Чуднівська, 101, м. Житомир, Україна, 10005, (0412)24-25-33, vsp.ztefk@gmail.com
(0412)24-25-34; +38(096)8621672(viber, telegram)
Директор: Губарєв Григорій Леонідович


ВЕБІНАР «ТРАДИЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ ГРИВНІ У ГРОШОВОМУ ОБІГУ КИЇВСЬКОЇ РУСІ».

Українська національна валюта – гривня – відзначає 26-річчя. 25 серпня 1996 року вийшов указ президента «Про грошову реформу в Україні». Відтак 2 вересня гривня з’явилася в обігу і впродовж 15 днів ходила паралельно з купоно-карбованцем, який поступово вилучали. Від 16 вересня того ж 1996 року гривня стала єдиним засобом платежу і залишається ним досі. За чверть століття гривня пройшла шлях «від Володимира до Володимира» – від Київського князя Володимира, який з’явився на першій одногривневій банкноті, до Володимира Вернадського, який нещодавно прикрасив тисячегривневу купюру. Проте процес становлення і розвитку гривні, як грошової одиниці, набагато давніший – їй більше тисячі років. Більше про історію національної валюти на етапі її виникнення студенти групи П-18 дізнались на вебінарі «Традиція використання гривні у грошовому обігу Київської Русі», який відвідали разом із викладачем Панченко В.С. у рамках вивчення дисципліни «Історія держави і права». Онлайн-заняття провів керівник «Музею грошей» при НБУ Денис Толочко. Студенти дізнались про: коли гривня стала використовуватись як лічильна та вагова одиниця; які були особливості грошового обігу Давньої Русі; з якою подією пов’язане зародження традиції карбування монет; особливості появи та використання срібних зливків гривні. Національна валюта є важливим елементом вітчизняної фінансової системи та сутнісною ознакою суверенності держави. Тому формуючи особистість фахівця у галузі права та свідомого патріота особливу увагу приділяємо історії становлення грошового обігу в Україні.

Галерея


© 2016, 2024, Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж.